СБОГОМ, ГОЛМАЙСТОРЕ!

Вчера, 21.01.2014 год., внезапно ни напусна Георги Славков – Бенкса. 

„Клуба на привържениците на Ботев Пловдив ” изразява най-искрените си съболезнования към близките и роднините на ВЕЛИКИЯ Георги Славков. Загубата е огромна, защото той бе име и гордост за цял Пловдив, за цяла България.

Георги Славков – Бенкса е роден на 11 април 1958 г. в село Мусомище , Гоцеделчевско. Играе като офанзивен полузащитник и нападател за отборите на Тракия (Стамболийски), Ботев (Пловдив), ЦСКА , Сент Етиен (Франция), Шавеш (Португалия), Апоел (Тел Авив) (Израел) и Нес Сиона (Израел).

Шампион на България за юноши-старша възраст с екипа на Ботев през 1976 г. През 1981 г. с екипа на „канарчетата“ става голмайстор на „А“ група с 31 гола и печели „Златната обувка“ на „Франс футбол“. През същата година бележи единствения гол във вратата на Барселона при знаменитата победа на Ботев над световния футболен гранд с 1:0. Отново през 1981 г. е удостоен със званието „Майстор на спорта“.

Двукратен шампион и трикратен носител на купата на страната. Има 37 мача за националния отбор (30 като състезател на Ботев и 7 на ЦСКА) с 11 отбелязани гола (8 като играч на Ботев и 3 на ЦСКА). В европейските клубни турнири има общо 17 мача и 6 гола с екипите на Ботев и ЦСКА.

Определен е за №2 в класацията „Футболист на България“ за 1980 г., за №3 през следващата 1981 г. и №6 в класацията за „Спортист на Балканите“ за 1981 г. Най-добър футболист на Пловдив за 1978, 1980 и 1981 г.

Източник: официален сайт на ПФК „Ботев“ Пловдив.

Един от най-големите играчи на Ботев Пловдив за всички времена Динко Дерменджиев заяви:

„Трудно е за мен да намеря думи, не мога да повярвам! Георги бе един от най-великите нападатели играли някога, един огромен талант. Той вкара победния гол за победата на Ботев Пловдив срещу FC Barcelona в турнира „Купа на носителите на купи – КНК” през 1981 г. Момент за фенове на Ботев Пловдив, който се превърна в съкровище за тях завинаги.”

Сякаш вчера беше, когато излизаше на терена, когато тръпнехме в очакване щом застанеше зад топката и изригвахме в буйна радост след великолепните ти изпълнения. Цяло поколение ботевисти ще живее със спомена за майсторството ти и ще разказва на децата и внуците си за „Златната обувка” на „Ботев” и на Пловдив. Тръгна си внезапно, но завинаги ще останеш в сърцата на хиляди пловдивчани.

Винаги ще те помним, винаги ще си в нас! Поклон пред светлата ти памет.


Всички 213 новини